Skip to the main content

Dameskorfbal Topklasse ’23-’24, ronde 6

Dameskorfbal

Ook korfbalsters uit de Dameskorfbal Topklasse zijn weer gestart op het veld. De eerste kaarten zijn in het najaar al geschud, maar de ervaring leert dat er nog van alles kan gebeuren in het voorjaar. De eerste ronde leverde weer de nodige spannende wedstrijden op, met overwinningen voor onder andere koplopers Rosolo en Spes/VIOS, al ging dat zeker niet vanzelf.

Topklasse A

Be Quick – ODC
Be Quick sloot het zaalseizoen na een bloedstollende finale af als Kampioen van Nederland, maar staat er op het veld minder goed voor. In Nuland ontving de ploeg afgelopen weekend ODC, dat voorafgaand aan de wedstrijd nog gelijk in aantal punten stond. Toch bleek het verschil al snel groot. In de beginfase konden de gasten uit Ommel nog enigszins bijblijven, maar na de 3-3 kon Be Quick uitlopen naar een 10-3 voorsprong. Daarmee werd het heel moeilijk voor ODC, maar de ploeg bleef vechten voor wat het waard was en zette in de slotfase nog een stevige sprint in. Hoewel ODC na een grote achterstand nog knap inliep, was het niet voldoende om nog een puntje uit het vuur te slepen en uiteindelijk klonk bij een stand van 15-11 het eindsignaal. Daarmee waren er dus twee punten voor Be Quick, die de ploeg goed kan gebruiken in de strijd om de play-offs op het veld. (Uitslag: 15-11)

De Korfrakkers – Prinses Irene
In Erp nam De Korfrakkers het op zondag 21 april op tegen het nog puntloze Prinses Irene. Waar het in de beginfase nog gelijk op leek te gaan, was er na een tussenstand van 4-3 geen houden meer aan de Erpse formatie. Al voor rust liep de jonge ploeg van Jacques Kop-Jansen dankzij een run van zes goals uit naar een 10-3 voorsprong. Ook na rust was het krachtsverschil groot. De Korfrakkers was genadeloos in de afronding, waar Prinses Irene alles behalve scherp was. Later in de tweede helft kwamen de gasten wel wat beter in hun spel, maar het ontbrak nog altijd aan scherpte in de afronding. De wedstrijd liep dus uit op een ruime 18-7 zege voor De Korfrakkers, dat keurig tweede staat op het veld. Voor Prinses Irene is er werk aan de winkel wil de ploeg nog kans houden op handhaving in de Topklasse. (Uitslag: 18-7)

Oranje Wit – Spes/VIOS
Oranje Wit, dat in de zaal ternauwernood wist te handhaven na twee gewonnen play-downs, ontving op eigen veld Spes/VIOS, dat op het veld glansrijk bovenaan staat. De gasten waren dus op papier de grootste kanshebber voor de overwinning, maar in de praktijk bleek het verschil niet groot. In de eerste helft ging het gelijk tegen elkaar op en werd er om en om gescoord. Bij een gelijke stand van 6-6 gingen de ploegen rusten. Na rust kwam Oranje Wit sterk uit de kleedlokalen, terwijl de scores aan de kant van Spes/VIOS juist stagneerden. Oranje Wit kon hierdoor een 10-8 voorsprong nemen. Spes/VIOS knokte zich echter terug tot 10-10 met nog een minuut of tien te spelen. In de slotfase was het routinier Desiree Bergmans-Nagels die de wedstrijd in het voordeel van de gasten wist te beslissen met twee rake treffers. Bij een eindstand van 10-12 blijft Spes/VIOS ongeslagen in de Topklasse A, waar Oranje Wit zich ook op het veld in de gevarenzone bevindt. (Uitslag: 10-12)

Topklasse B

Rosolo – Swift/HBSV
Koploper Rosolo ontving op zondag 21 april hekkensluiter Swift/HBSV. Beide teams sloten de zaalcompetitie af met een teleurstelling: Rosolo verloor de zaalfinale van Be Quick, waar Swift/HBSV naar de Overgangsklasse degradeerde. Op papier was het verschil tussen de ploegen dus groot en Rosolo, hoewel niet geheel compleet, kwam op eigen veld dan ook snel op voorsprong. Via 6-3 kon de thuisploeg in de eerste helft uitlopen naar 8-4. Na rust was het nog altijd Rosolo dat de meeste kansen kreeg, maar de ploeg vergat zichzelf te belonen. Daardoor vielen de doelpunten om en om en bleef Swift aan het elastiek. Na de 11-6 scoorden de gasten uit Velden vier keer achter elkaar, waardoor het opeens weer écht een wedstrijd was: 11-10. Pas in de laatste secondes kon Rosolo de wedstrijd beslissen door de 12-10 te scoren en daarmee blijft de Reuselse formatie dus ongeslagen in de Topklasse B, al was de overwinning zwaarbevochten.  (Uitslag: 12-10)

Rooi – Astrantia/ONA
Een door blessures geteisterd Astrantia/ONA, dat in de zaal promotie naar de Topklasse misliep, trad op zondag 21 april zonder de per direct vertrokken trainer Paul van Someren aan tegen Rooi in Sint-Oedenrode. De thuisploeg degradeerde in de zaal naar de Hoofdklasse en zal er alles aan willen doen om dit op het veld te voorkomen. Na de 1-0 van Rooi was het basisdebutante Veerle Lamers die de stand gelijk trok. Daarna kon Rooi uitlopen naar 8-3, maar bij rust had Astrantia/ONA de schade beperkt tot 9-6. Na rust duurde het even voor het weer op gang kwam, maar daarna was Rooi los en kon Astrantia/ONA geen weerstand meer bieden. Verdedigende fouten werden door Rooi genadeloos afgestraft. Lieke de Grunt maakte nog haar debuut bij Astrantia/ONA, maar ook zij kon het tij niet keren. De thuisploeg liep uit naar een duidelijke 21-9 overwinning, waarmee ze haar kansen op handhaving aanzienlijk vergroot. (Uitslag: 21-9)

Melderslo – DDW
Melderslo en DDW liepen in de zaal beide de play-offs mis, maar zijn op het veld nog volop in de race. De ploegen deelden de tweede plaats voorafgaand aan de wedstrijd, dus de winnaar kon op zondag 21 april goede zaken doen. Het was de thuisploeg die in de eerste helft bovenliggend bleek. Een vliegende start zorgde voor een 3-0 voorsprong en die kon in de eerste helft al worden uitgebouwd naar 7-1, mede door een afrondend zwak DDW. Alsof er een vloek op de korf in het ene vak lag, waren de rollen in de tweede helft omgekeerd: nu was het Melderslo dat amper meer tot scoren kwam. Beetje bij beetje liep DDW in. Bij een stand van 7-6 was Veerle van den Brandt belangrijk voor Melderslo door de 8-6 te scoren. DDW kon opnieuw de aansluitingstreffer scoren, maar verder kwam de ploeg niet en bij een eindstand van 8-7 is het Melderslo dat een mooie stap in de juiste richting zet, al is er nog niets beslist. (Uitslag: 8-7)

Archieffoto: Helly Bonet