Skip to the main content

Spelregelexperimenten tijdens de Korfbal Challenge

Korfbal Challenge

Traditioneel is de Korfbal Challenge ook een gelegenheid om te experimenteren met de spelregels. Ook dit jaar zullen er tijdens het avondprogramma een aantal spelregels worden getest. Ook overdag, bij de Talenten Challenge, voeren we wat spelregelexperimenten uit.

Experimenten tijdens het avondprogramma
Allereerst geldt er tijdens de avondwedstrijden een maximaal aantal seconden balbezit van 4 seconden. Het doel hiervan is om de snelheid in het spel te houden en het korfbalspel zo aantrekkelijker te maken. Daarnaast gaan korfballers zich hierdoor nog beter ontwikkelen omdat zij leren om snel te beslissen in het spel. Verder gaan we testen met een schotklok van slechts 15 seconden in plaats van 25 seconden, eveneens om de snelheid van het spel te bevorderen. Het controleren van een wedstrijd wordt hierdoor nog moeilijker, wat resulteert in spectaculairdere wedstrijden in met name de slotfases.

Experimenten tijdens de Talenten Challenge en het avondprogramma
Bovenstaande spelregelexperimenten worden alleen tijdens het avondprogramma uitgevoerd, maar er is ook een aantal spelregels dat zowel overdag als ’s avonds getest wordt. Zo geldt tijdens de Korfbal Challenge dat bij een blessurebehandeling verplicht gewisseld moet worden. Ook dit is een manier om de snelheid in het spel te houden. Daarnaast wordt spelbederf door het veinzen van blessures om het tempo uit de wedstrijd te halen hiermee tegengegaan. Bij dit experiment hoort ook een verhoging van het maximale aantal wissels: dat gaat van maximaal acht wissels naar maximaal twaalf wissels in het avondprogramma en van maximaal vier naar maximaal zes wissels tijdens de Talenten Challenge.

Verder is het aanvragen van een time-out en/of wissel voorafgaand aan het nemen van een strafworp niet toegestaan. Dit experiment heeft opnieuw als doel om de snelheid in het spel te houden en bevordert daarnaast fair play. Als er een blessure is ontstaan bij het veroorzaken van de strafworp, dan treedt de hier bovenstaande regel in werking.

Het laatste experiment heeft te maken met de vrije worp: bij een vrije worp mogen tijdens de Korfbal Challenge de aanvallers als eerste positie innemen. Hierdoor zal de opstelling bij een vrije bal rustiger en duidelijker gaan verlopen.

Evaluatie en mogelijke invoering
Na afloop van de Korfbal Challenge zal er een spelregelevaluatie plaatsvinden, waarin zal worden gekeken welke spelregelexperimenten eventueel als voorstel naar de spelregelcommissie van de IKF zullen gaan. De IKF stelt uiteindelijk de spelregels vast voor alle korfballanden.

Foto: Marco Spelten, Korfbalfoto

Gerelateerde artikelen

Korfbal League 2 - finale
Korfbal League 2
Korfbal League 2 - finale
Een stampvolle PKC-hal was zaterdagavond 6 april het decor van de finale van de Korfbal League 2. En zoals het finales betaamd was het niet altijd even goed, maar bloedstollend spannend tot de laatste seconde. Letterlijk. Noah Bijsterbosch werd de man van de avond voor Unitas: hij schoot de Harderwijkers met een buzzerbeater naar promotie.
Lees meer
Kenonz Korfbal League Recap - play-offs #2
Korfbal League Topkorfbal
Kenonz Korfbal League Recap - play-offs #2
De finalisten zijn bekend! De strijd om de landstitel in de finale van de Kenonz Korfbal League zal gaan tussen PKC/Vertom en DVO/Transus. Rotterdam Ahoy kleurt wederom groen en wit, net als vorig jaar.
Lees meer
Arbitrage slotfase zaalseizoen bekend
A-jeugd Hoofdklasse Korfbal League Korfbalfinale Topkorfbal
Arbitrage slotfase zaalseizoen bekend
De aanwijzingen van de arbiters voor de laatste wedstrijden van het zaalseizoen ’23/’24 zijn bekend gemaakt. Stan de Groot en Peter van der Terp zijn aangewezen voor de finale van de Kenonz Korfbal League in Rotterdam Ahoy, de finale van de A-jeugd wordt gefloten door Lodewijk Hut en Riejander Deen. Alle aanwijzingen voor de slotfase […]
Lees meer

Topartikelen

A-jeugd Hoofdklasse Dameskorfbal Korfbal League Korfbal League 2
Slotfase zaalcompetitie '23-'24
TeamNL Korfbal
Ard Korporaal nieuwe bondscoach van TeamNL Korfbal