Skip to the main content

Korfbal League 2, ’23/’24 #3

Korfbal League 2

Na drie rondes in de Korfbal League 2 gaat Unitas als enige ongeslagen aan kop. De Harderwijkers wonnen de ‘kraker’ van AWDTV. Ook ruime overwinningen van Mid-Fryslân en Dalto afgelopen weekend. Oost-Arnhem en Tempo bevinden zich vooralsnog in de gevarenzone: beide ploegen staan nog op nul punten na drie duels.

Mid-Fryslân/ReduRisk – Avanti/Post Makelaardij
Na de goede start tegen DSC, verloor Mid-Fryslân in ronde twee van AWDTV. Ook de ploeg uit Pijnacker verloor vorige week, nadat er in ronde één gewonnen was van TOP (A). Bij de thuisploeg startte Jakko de Nekker in de basis, ten koste van Harm Smit. De Friezen kenden een bliksemstart, na vijf minuten spelen stond het al 6-1 en kwam de eerste time-out. Daarna kon Avanti iets terugdoen, onder anderen via Tom Snaphaan maar halverwege de eerste helft keken de bezoekers al tegen een achterstand van zeven doelpunten aan (11-4). Daarna kende Mid-Fryslân even een slordige fase, maar Avanti kon niet profiteren. In de laatste acht minuten van de eerste helft vielen de goals als rijpe appelen, waardoor het bij rust al 21-12 was. Het hoge afrondingspercentage uit de eerste helft zakte -logischerwijs – de tweede helft wat weg. Avanti koos er voor om de eerste achter te houden om het tempo van Mid-Fryslân wat te drukken, waardoor de thuisploeg een paar keer door de schotklok ging. Echter, het verschil bleef onverminderd groot. In de slotfase werd het allemaal wat gelaten van beide kanten, de wedstrijd was dan ook al lang gespeeld. Er werd nog volop gewisseld aan beide kanten, maar dat maakte voor de uitslag weinig meer uit. (Uitslag: 34-22)
Kijk de wedstrijd hier terug

DSC – TOP/IAA fresh
De thuisploeg moest het stellen zonder Timo de Wit en Pia Donkers en startte met Florian Bastiaens en Tia Verbeeck in de basis. Bij TOP stond Bastiaan Overwater in de basis, Robin Bakker startte op de bank. Na twee aanvallen zonder kans, was het Anne de Kok die voor DSC de score opende vanaf de strafworpstip. De Eindhovenaren gaven veel druk op de ballijnen, waardoor TOP er de eerste paar aanvallen niet lekker uit kwam. Echter, daarna ontliepen beide ploegen elkaar weinig en na tien minuten spelen stond het 5-5. Bij TOP kwamen al die goals van de vrouwen, Fenna Jagtman had er op dat moment al drie gemaakt. De 6-6 van Nick Pikaar was de eerste mannengoal bij de Sassemers, die daarna via opnieuw twee doelpunten van Jagtman het eerste gaatje van twee sloegen. DSC moest vlak daarna toezien hoe Verbeeck na een harde botsing met een schouderblessure naar de kant moest, Evi Dekker was haar vervanger. De eerste helft, die enigszins onrustig en rommelig verliep van beide kanten, eindigde bij 10-13. Na rust wisselde DSC Coen Spoor en Guido Brekelmans van vak en even later verving Maud Smulders Jessie Heuveling. Dat sorteerde effect, na negen minuten in de tweede helft was de stand weer gelijk (15-15). Ook TOP ging wisselen, Bakker kwam op de plek van Overwater en Jill Heijink verving Maaike van der Willik. Even ging het gelijk op, tot DSC een ruime negen minuten voor tijd twee voor kwam (19-17). In de slotfase kwam TOP, dankzij twee belangrijke goals va de ingevallen Bakker, terug tot op 20-20 maar de ploeg uit Sassenheim kon niet doordrukken. Aan de andere kant was het Spoor die met nog twee minuten op de klok DSC weer op voorsprong zette en vervolgens kreeg Robert Roubos een strafworp mee, die hij verzilverde. De ingevallen Smulders strooide met een buzzerbeater nog wat extra zout in de wonden van TOP. De tactische omzettingen van DSC leverden de Eindhovenaren de winst op. (Uitslag: 23-20)

Dalto/Klaverblad Verzekeringen – Oost-Arnhem
De eerste aanval van Oost-Arnhem was direct raak, via Bastiaan van Essen. Dalto moest even warmdraaien, maar na een aantal schoten die geen korf raakten werd het vizier op scherp gezet en ging het lopen. Mathijs den Ouden begon met twee goals uit twee pogingen en binnen de kortste keren stond het 5-1. Na de snelle goal in de eerste seconden duurde het maar liefst tien minuten voor Oost-Arnhem weer de korf vond. Ook bij Dalto stokte de productie, maar de bezoekers verzuimden hiervan te profiteren en de achterstand te verkleinen. Na zo’n zeven minuten zonder goal brak Kris Boere de ban met twee doelpunten op rij. Ook Oost-Arnhem deed wat terug via twee goals van Matthijs Baerends, waardoor het verschil nog maar twee was (7-5). Na een time-out van Dalto met nog een kleine negen minuten op de klok, kende de thuisploeg een sterke fase. Een run van vier doelpunten zorgde voor een 11-5 voorsprong. Met nog vijf minuten in de eerste helft was het zaak voor Oost-Arnhem om aan te haken, maar Noa Kapteyn miste een strafworp. Even later mocht zij weer aanleggen vanaf de strafworpstip en nu was het wel raak. Baerends zorgde met een fantastisch doelpunt voor de 12-7 ruststand. Oost-Arnhem kwam erg goed uit de rust, terwijl Dalto vooral verdedigend heel matig startte. Binnen zes minuten had Oost-Arnhem de achterstand weggepoetst en stond het 14-14. Boere maakte met twee goals op rij het verschil weer twee en aanvallend werd Thijs van de Griendt gebracht voor Gideon Gort. Even stokte de score aan beide kanten, maar inmiddels had Dalto de verdediging weer op orde. Aan Oost-Arnhem kant verslapte dat juist, wat door Den Ouden en Van de Griendt afgestraft werd. Tot twee keer toe kon Oost-Arnhem terugkomen tot twee verschil maar in de laatste zeven minuten was het met name Dalto dat de klok sloeg en het verschil toch nog heel groot kon maken. Vooral het vak Siedsma/Boere was erg zuiver. Mooi was ook het onderlinge duel tussen Boere en Baerends, dat werd gewonnen door Baerends (acht doelpunten voor hem, zeven voor Boere). De punten bleven uiteindelijk in Driebergen. (Uitslag: 31-21)

TOP (A) – Tempo
Een onrustige beginfase van beide kanten werd gekenmerkt door de gemiste strafworp voor Tempo. Het duurde lang voor de bezoekers van de nul waren, na ruim acht minuten spelen was het Thomas van Haastrecht die de 3-1 maakte. Tempo had veel moeite met de verdedigende druk die TOP gaf en kwam aanvallend nauwelijks tot een goede kans. TOP, met in de hoofdrol Anita de Ridder, kon uitlopen naar een 5-1 voorsprong. Met nog een ruime tien minuten in de eerste helft, voerde Tempo-coach Sanne Broeksma al de eerste wisselingen door, Noah Kuiper en Yoran Marck wisselden van vak) maar dat sorteerde weinig effect. De Alphenaren speelden vaak korte aanvallen en konden weinig ballen overhouden in de rebound. Ook bij TOP hield het niet over, het spel was niet hoogstaand bij vlagen flink fysiek, maar de Zeeuwen kwamen wel vaker tot scoren. Bij rust was het dan ook 10-4. Na rust veranderde er weinig bij Tempo, men leek een hoog tempo te willen spelen maar kwam daardoor gehaast over en was niet secuur in de passing. Pas halverwege de tweede helft was er de eerste goal voor de geel-zwarten. Bij TOP kwam er veel van De Ridder die uiteindelijk tot zeven doelpunten kwam. Uiteindelijk werd het nooit echt spannend; zonder zelf goed te spelen kon TOP de eerste punten van het seizoen bijschrijven. Tempo staat, samen met Oost-Arnhem, na drie wedstrijden nog met lege handen. (Uitslag: 18-9)

Unitas/Perspectief – AWDTV/IJskouddebeste
Wellicht de meest aantrekkelijke wedstrijd van het weekend was het duel tussen Unitas en AWDTV, twee ploegen die mee zullen dingen om de bovenste plaatsen in de KL2. Van te voren gaf Unitas-coach Marc Houtman aan dat hij druk wilde zetten op de rebound van AWDTV, waar Maarten van Brenk (coach AWDTV) aan gaf dat hij juist wilde zien dat AWDTV bepalend zou zijn in het spel en over zou houden op de rebound. Jet Hendriks startte op de bank, zij was niet helemaal fit. Al vroeg in het begin van de wedstrijd werd het plan van Unitas zichtbaar. Daan Reijgersberg leverde veel energie, zakte in op het schot en pakte er direct een paar ballen mee. Aan de andere kant schoot Noah Bijsterbosch met scherp, hij zette de Harderwijkers op een 2-0 voorsprong. Daarna kwam ook AWDTV wat beter in de wedstrijd, zo maakte Ilona Ockeloen twee doelpunten en ook Sterre Leider was twee keer trefzeker. Beide ploegen gaven bovendien verdedigend veel druk, waardoor de doelpunten schaars waren. In de slotfase van de eerste helft, waarin beide ploegen ontzettend veel strijd leverden, was het de thuisploeg die een gaatje van twee sloeg. Echter, bij rust was het verschil slechts minimaal: 8-7. In de eerste aanval na rust maakte Mick Snel vanaf de strafworpstip gelijk. Steeds bleef Unitas aan de goede kant van de score. De 12-10 van Bijsterbosch was alweer zijn zesde goal en daarna bracht Houtman Thomas Hoekstra binnen de lijnen, tegenover zijn broertje Stijn. De eerst genoemde Hoekstra schoot direct raak en zette daarmee Unitas op drie verschil. In de volgende aanval sloot Stijn nog dichter, maar Thomas kwam toch vrij en schoot weer raak (twee uit drie). Na ook nog een goal van Mike van Boven was het gat vijf en werd er een time-out aangevraagd met nog vijftien minuten op de klok. Dat brak het ritme en het momentum enigszins, waardoor het even rommelig werd aan beide kanten. Via Jim Snel deed AWDTV iets terug, maar aanhaken lukte niet. Opnieuw twee doelpunten van Bijsterbosch, die veel te veel ruimte kreeg, en daarmee was de wedstrijd eigenlijk gespeeld. Bij AWDTV zakte het geloof langzaam weg en bij Unitas bleef de energie hoog. Bijsterbosch kreeg in de slotminuten een publiekswissel, hij werd topscorer en ‘Man of the Match’ met negen doelpunten. Dankzij de winst gaat Unitas nu alleen aan kop in de KL2. (Uitslag: 23-16)