Skip to the main content

WKC 2023: kwartfinale: TeamNL Korfbal – Engeland

TeamNL Korfbal

Na een foutloze groepsfase, stond voor TeamNL Korfbal op de kwartfinale tegen Engeland op het programma. In het Taipei Gymnasium waren ook de Engelsen geen partij voor de ploeg van bondscoach Jan Niebeek. Het werd 36-2.

Met in de aanval Fleur Hoek, Olav van Wijngaarden, Jessica Lokhorst en Ran Faber en in de verdediging Esther Cordus, Alwin Out, Sanne van der Werff en Bo Oppe kende TeamNL Korfbal, zoals tot nu toe nog elke wedstrijd op dit toernooi, een flitsende start. Het scoren ging weer uitermate gemakkelijk, waar de Engelsen het lastig hadden met de verdedigende druk en veel passingsfouten maakten. Na het eerste kwart stond TeamNL Korfbal al met 9-0 voor. Ook in het tweede kwart was de ploeg oppermachtig, zowel aanvallend als verdedigend. Aan de Nederlandse zijde werden over het algemeen lange aanvallen gespeeld, waar de Engelsen vaak al balverlies leden voor er überhaupt een schot was genomen. Na de 13-1 werden Femke Faber en Terrenc Griemink in de ploeg gebracht voor respectievelijk Esther Cordus en Bo Oppe. TeamNL Korfbal bleef ook daarna dodelijke effectief. Over de gehele tweede helft was het percentage aanvallen dat uitmondde in een doelpunt 55 procent. Dat bracht de ruststand op 22-1.

Na rust wisselde Niebeek weer een volledig vak. Hoek, Van Wijngaarden, Lokhorst en Faber werden vervangen door Brett Zuijdwegt, Harjan Visscher, Zita Schröder en Daan Preuninger. Bo Oppe werd even later terug in de ploeg gebracht voor Terrenc Griemink. In deze fase van de wedstrijd vond TeamNL Korfbal de korf even wat minder makkelijk, maar desalniettemin stond het bij de start van het derde kwart al 30-2. Donker randje aan deze ruime voorsprong was het geblesseerd uitvallen van topschutter Femke Faber. Esther Cordus verving haar. In het laatste kwart poogde TeamNL Korfbal voor de derde keer dit toernooi de grens van 40 doelpunten aan te tikken. Dat lukte niet, mede doordat het Nederlandse spel richting slotfase steeds slordiger werd. Het werd uiteindelijk 36-2. Topscoorder van de wedstrijd werd Sanne van der Werff, die maar liefst acht keer scoorde.

Bondscoach Jan Niebeek is, ondanks de ruime zege, niet geheel tevreden over het wedstrijdverloop. “In de eerste helft waren we erg goed en haalden we een hoog aanvalspercentage. In de tweede helft zakten we in, werden we slordig. Dat komt ook doordat we te weinig weerstand kregen, dan zakt de concentratie weg. Maar in de halve finale moet dat wel beter.” Over de blessure van Femke Faber kan hij nog niet veel zeggen. “De fysiotherapeut en arts gaan er rustig naar kijken straks. Voor nu is het afwachten.”

Op vrijdag 27 oktober om 11.30 uur Nederlandse tijd wordt de halve finale gespeeld. De tegenstander is dan wederom Tsjechië, dat de kwartfinale tegen Duitsland verrassend wist te winnen. Na de halve finale volgt een rustdag en op zondag 28 oktober om 7.45 uur Nederlandse tijd is de finale.